همیشه کارهایی وجود دارند که در صورت انجام دادن آنها، از منظر قانون، جرم محسوب میشود. همچنین برای هر یک از آنها، متناسب با نوع جرم، مجازاتهایی تعیین شده است.
کشور ایران، مانند دیگر کشورها، در قانون مجازات اسلامی، انواع جرم و مجازاتها را تعیین و تبیین نموده و هر یک از آنها را در دستهای تقسیمبندی کرده است. ما در این مقاله، قصد بر آن داریم تا درباره انواع جرائم و تقسیمبندی آنها به صورت کامل بحث و بررسی نماییم.
تعریف کلی از جرم
معنای لغوی جرم، کار ناپسند، اعمال زشت و یا قطع کردن میباشد اما در قانون مجازات اسلامی به گونهای دیگر معنی شده است.
در ماده 2 قانون به این صورت بیان شده است که هر نوع عمل و یا ترک عملی که به موجب آن، در قانون مجازات اسلامی، برای آن، مجازات تعیین شده است، جرم محسوب میشود.
مطابق با این موضوع و در تعریفی جامعتر، میتوان بیان کرد که جرم یعنی انجام یا ترک هر نوع عملی، که بر هم زدن مصالح مهم انسانی مانند دین، عقل، نفس و ناموس به دنبال داشته باشد و یا آن که نظم و امنیت اجتماع را متزلزل کند. همچنین در قانون مجازات اسلامی نیز برای آن، مجازات تعیین شده است.
عناصر تشکیل دهنده جرم
مطابق با قانون، تمامی جرمها، سه عنصر مشترک دارند. به هر یک از این عناصر، ارکان جرم نیز گفته میشود. لازم به ذکر است برای آن که انجام عمل یا ترک عملی را به عنوان جرم شناخته شود، لازم است تا تمامی این عناصر وجود داشته باشد.
عنصر مادی
هر شخصی که قصد و نیت برای انجام جرمی داشته باشد، میبایست آن را به صورت فیزیکی انجام داده تا جرم محسوب شود. به عبارت دیگر، تا هنگامی که جرم، عملی نشده باشد، قابل مجازات شدن نمیباشد.
عنصر معنوی
شخصی که عملی را تحت عنوان جرم انجام میدهد، میبایست قصد و نیت انجام عمل را تحت عمل مجرمانه داشته باشد. به عبارت دیگر، هدف وی از انجام این کار، انجام جرم باشد.
مطابق با این موضوع، جرم انجام شده بایستی با اراده و نیت برای عمل مجرمانه همراه بوده باشد. البته لازم به ذکر است در جرائم غیر عمد، این عنصر شامل تقصیر میباشد.
عنصر قانونی
نمیتوان عملی را که از نظر عرف اجتماعی ناپسند میباشد را جرم شناخت. بلکه لازمه شناخت یک عمل، به عنوان جرم این میباشد که آن عمل، در قانون تحت عنوان جرم شناخته شده باشد. همچنین برای عمل مجرمانه نیز، مجازاتی در قانون، تعیین شده باشد.
انواع جرم
در ادامه بحث قبل در مورد انواع جرم و مجازات، باید بیان کرد که انواع جرم از نظر عنصر روانی یا معنوببه دو دسته جرم عمدی و جرم غیر عمدی تقسیم میگردند.
جرم عمدی
جرم عمدی، جرمی است که مجرم، که اراده برای انجام آن داشته باشد. البته لازم به ذکر است که در خصوص جنایاتی چون قتل، ضرب و جرح و غیره، مطابق با قانون مجازات اسلامی، جرم جرم عمدی، در چهار صورت اتفاق میافتد که به شرح ذیل است:
- اگر قصد و نیت شخصی، از انجام یک عمل، مرتکب شدن به جنایت درحق شخص یا اشخاص معین از یک جمع بوده و آن جنایت نیز در عمل اتفاق بیفتد، اگر آن عمل از نوعی بوده باشد که باعث وقوع جنایت مذکور و یا مشابه آن گردد و یا آن که از این انواع نیز نباشد، جرم عمدی به شمار خواهد آمد.
- در صورتی که شخصی، عملی را انجام دهد که به صورتی، موجب وقوع جنایت و یا مشابه آن گردد، حتی اگر قصد و اراده انجام آن جنایت را نداشته باشد ولی آگاه باشد که انجام دادن عمل مذکور، موجب به وجود آمدن جنایت میگردد، جرم عمدی به شمار خواهد آمد.
- البته نکته مهم در این امر این است که ناآگاهی فرد از موجب شدن جنایت هنگام انجام عمل مذکور، میبایست در دادگاه ثابت شود، در غیر این صورت مگر آن که وقوع جنایت به علت نشناخته بودن حساسیتی که محل و یا شخص آسیب دیده داشته، بوده است.
- اگر شخصی، قصد انجام جنایت در خصوص عملی که انجام داده است، نداشته باشد. همچنین انجام عمل مذکور، برای افراد عادی، موجب جنایت نمیشود. اما اگر فردی دچار شرایط خاصی مانند بیماری، کهولت سن و غیره بوده و مجرم از وضعیت خاص آسیب دیده باخبر بوده، وی محکوم به جرم عمدی میشود. (البته در مورد آگاهی فرد از وضعیت آسیب دیده، میبایست در دادگاه اثبات گردد.)
- در صورتی که شخصی، قصد انجام جنایتی را داشته باشد اما شخص یا اشخاص خاصی را در نظر نداشته باشد که جرم را در حق آنها انجام دهد و همچنین جنایت نیز، به صورت عملی انجام گیرد، جرم عمدی محسوب میشود. از انواع این مورد میتوان به بمبگذاری در اماکن عمومی اشاره نمود.
جرم غیر عمدی
در صورتی که قصد و اراده شخص از انجام کاری، وقوع جرم نباشد اما با وقوع عمل، برخلاف نیت وی، به جرم منتهی شده باشد، جرم غیر عمدی به شمار خواهد آمد.
میتوان با یک مثال، موضوع را روشنتر کرد. به عنوان مثال اگر شخصی به علت سهلانگاری، مکانی را به آتش بکشاند، جرم وی، غیر عمدی میباشد.
جنایات غیر عمد مانند قتل، ضرب و جرح و غیره، میتواند به دو صورت ذیل باشد:
جرم شبه عمد
در لغت به جنایاتی مانند قتل و ضرب و جرح، که مشابه با موارد عمدی میباشند را جرم شبه عمد میگویند. در ذیل، مواردی را که از نظر قانون، باعث جرم شبه عمد، میتواند باشد را شرح دادهایم:
- حالت اول: هنگامی که شخصی، قصد و ارادهی جنایت بر شخص دیگری را داشته باشد. اما قصد و نیت وی از انجام آن جنایت، جنایتی که به وقوع پیوسته، نبوده است. همچنین این عمل، از مصداقهای قانونی جرم عمدی نباشد، جرم شبه عمد به شمار میآید.
- حالت دوم: زمانی که شخصی نسبت به موضوعی ناآگاه بوده باشد، به عنوان مثال، شخص گمان میکرده که انجام جنایت، تنها منجر به آسیب رسیدن به یک حیوان، شی و غیره میشود، اما پس از انجام عمل، متوجه می شود که آن جنایت، به یک فرد، آسیب رسانده است. در این صورت، جرم شبه عمد به شمار میآید.
- حالت سوم: در صورتی که جنایت به وقوع پیوسته، از مواردی که در قانون، از آن تحت عنوان جرم یاد نکند، حتی در صورتی که فرد انجامدهنده، مقصر باشد، جرم شبه عمد به شمار میآید.
خطای محض
مواردی قانونی برای جرائم غیر عمدی در صورت خطای محض وجود دارد که در ذیل به آنها اشاره کردهایم:
- مورد اول: هنگامی که جرمی در حالت خواب، بیهوشی و نظایر این موارد به وقوع پیوسته باشد.
- مورد دوم: هنگام که جرمی، توسط طفلی که سن او، زیر سن قانون باشد و یا آن که فردی دیوانه بوده، به وقوع پیوسته باشد.
- مورد سوم: هنگامی که شخص، قصد انجام جنایت در حق کسی را نداشته باشد. همچنین نیت انجام فعلی که اتفاق افتاده است نیز نداشته باشد. به عنوان مثال زمانی که مجرم، تیری را برای شکار، رها میکند. سپس سهوا این تیربه فردی برخورد کرده است.
لازم به ذکر است در مورد اول و مورد سوم، اگر مجرم، آگاهی نسبت به این موضوع داشته باشد که کاری که انجام میدهد، موجب وقوع جنایت میگردد، جرم وی، عمدی محسوب میشود.
جرم مادی صرف
طبق توضیحات مذکور، برای مجرم شناخته شدن یک فرد، نیاز است تا سوءنیت وی و همچنین موارد ذکر شده استثنا، در مطالب قبلی، اثبات شود. در عین حال نیز، جرائمی وجود دارند که به محض شروع فعل، قانون، سوءقصد و نیت مجرم را فرض خواهد کرد.
این جرائم، تحت عنوان جرائم مادی شناخته میشوند. به عنوان مثال میتوان به صدور چک بلامحل یا صدور چک پرداختنشدنی نام برد.
تقسیمبندی جرائم
همانطور که گفته شد، مطابق با ماده 2 قانون مجازات اسلامی، هر عمل یا ترک عملی که مطابق با قانون، برای آن مجازات تعیین شده باشد، جرم به شمار میآید.
تقسیمبندی جرم بر اساس طول زمانی ارتکاب جرم
جرم آنی
به نوعی از جرم اطلاق میشود که در زمانی کوتاه، به ارتکاب میرسد. به بیانی دیگر، زمان مربوط به ارتکاب جرم، بسیار کوتاه بوده و در مدتی غیرقابل ملاحظه، به وقوع پیوسته، اما نتیجه آن، تا مدت زیادی ادامه پیدا میکند.
جرم مستمر
به جرمی اطلاق میشود که عمل یا ترک عملی، در مدت کوتاهی، محقق نشده است. بلکه لزوم محقق شدن آن، مستمر بودن عمل در زمان میباشد. از این دسته را میتوان از مواردی چون استعمال علنی لباس، نشان دولتی بدون مجوز و غیره نام برد.
تقسیمبندی بر اساس نحوه ارتکاب جرم
- جرم مقید: به جرمی اطلاق میشود که مطابق با تعریف قانون و یا بر اساس عرف، زمانی به وقوع میپیوندد که تحقق خارجی پیدا کرده و نتیجهای را که منظور است، به دست آمده باشد. میتوان در این مورد، سرقت را که عمل ربودن صورت گرفته است، نام برد.
- جرم مطلق: به جرمی اطلاق میشود که به موجب عمل مرتکب شده، تحقق پیدا میکند. حال آن که به نتیجه دلخواه عامل رسیده یا نرسیده باشد.
- جرم ساده: به جرمی اطلاق میگردد که عناصر مادی جرم به دنبال یک فعل، گفتار و یا ترک عملی، به وجد آمده باشد. از این دسته میتوان به سرقت، قذف، زنا و غیره اشاره نمود.
- جرم به عادت: به جرمی اطلاق میشود که عناصر مادی نیازمند اعمال متعدد میباشد. چرا که هر یکی از اعمال، قابل تعقیب و پیگیری نمیباشند.
- جرم جمعی: به جرمی اطلاق میشود که از یک رشته اعمالی پیوسته تشکیل شده که در مجموع، تحت عنوان یک عمل شناخته میشود. همچنین برای آن نیز مجازات تعیین شده باشد.
- جرم مرتبط: به جرائمی اطلاق میشود که برخی از آن ها، مقدمهی برخی دیگر بوده و یا به علت برخی دیگر، ارتکاب یافته باشد و یا آن که تحقیق برخی، منوط به تحقق برخی دیگر باشد. در این مورد میتوان، به عنوان مثال، به سرقت در پی قتل، اشاره نمود.
- جرم مرتکب مرکب: به جرمی اطلاق میشود که عناصر مادی تشکیل دهنده آن، از چند فعل، تشکیل شده که هر یک به تنهایی جرم به شمار نمیآید، بلکه تمامی آن مجموعه، عناصر مادی جرم را تشکیل خواهند داد. در این مورد میتوان به عنوان مثال به کلاهبرداری اشاره نمود.
- جرم مشهود و جرم غیر مشهود: جرم مشهود، به جرمی اطلاق میشود که شخص مرتکب در عین ارتکاب جرم، غافلگیر شود. همچنین دلایل جرم نیز مشهود میباشد. در مقابل، جرم غیر مشهود، به جرمی اطلاق میشود که مدت زمانی که جرم به ارتکاب رسیده باشد و یا آن که به دست آوردن علل آن، غیر ممکن و غیر مسلم باشد.
اقدامات مجرمانه بیبهره
جرم بیبهره
به جرمی اطلاق میگردد که مجرم به علت مهارت نداشتن، بیفکری و یا علتی اتفاقی و غیر قابل پیشبینی، نتیجهای از فعل خویش نگیرد.
به عنوان مثال، شخصی که با وجود آن که مقدمات تیراندازی را فراهم کرده اما به علل اشتباه در دید، عدم مهارت در تیراندازی و غیره نتوانسته فرد مورد نظر را مورد اصابت شلیک قرار دهد، موجب انجام فعلی شده که به آن، جرم عقیم گفته میشود.
جرم محال
به جرمی اطلاق میشود که مانند جرم عقیم، فرد مرتکب، تا انتهای مسیر مجرمانهی خود پیش میرود اما به این علل که ندانسته موضوع جرم، وجود نداشته و یا آن که نمیداند وسایل مورد استفاده وی، در جهت ارتکاب جرم بی اثر میباشد، منجر به انجام جرم محال میباشد.
- در صورت اول، می توان به این موضوع اشاره کرد که در مواردی که مجرم به علت اینکه گمان می کند شخص زندهای را می کشد، اما به فرد مردهای شکلیک کند.
- در صورت دوم نیز، می توان به این موضوع اشاره کرد که اگر برای قتل شخصی، از شکر به جای مواد سمی، استفاده شود.
ما در این مقاله در خصوص تقسیمبندی و لیست جرائم پرداختیم. در صورتی که پاسخ سوالات خود را در زمینه تقسیمبندی و لیست جرائم دریافت نکردهاید، میتوانید آن را با همکاران ما در شکایت 24 در میان بگذارید.
مشاوران و وکلای شکایت 24 ، آمادهاند تا با ارائه مشاوره حقوقی، پاسخگوی تمامی سوالات شما عزیزان، در مورد تقسیمبندی و لیست جرائم و همچنین مجازات ذکر شده برای یک هر یک، باشند.