در دنیای پیشرفته امروز همه امور به سمت تخصصی شدن و جزئیتر شدن میرود. وکالت نیز از این قاعده مستثنی نیست.
هر چند که یک وکیل در نظام حقوقی ما میتواند با دریافت پروانه وکالت در همه امور حقوقی و کیفری فعالیت کند اما معمولا وکلا با توجه به علاقه و سواد خود ترجیح میدهند یا وکیل حقوقی باشند و یا وکیل کیفری.
وکیل متخصص امور کیفری، مطالعات بیشتری در زمینه جرائم و مجازاتها انجام داده است. به قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری مسلطتر است. به محاکم قضایی کیفری بیشتر مراجعه کرده است و به تبع اجرای احکام کیفری را بیشتر به چشم دیده است.
اهمیت آشنایی با مفهوم وکیل کیفری و راههای تشخیص وکیل کیفری مجرب و مناسب، باعث صرفهجویی در وقت و هزینه موکلین میشود. دیگر نیازی به آزمون و خطا و توسل به امید واهی برای به ثمر نشستن پرونده شما نخواهد بود و در نهایت بهترین نتیجه ممکن حاصل خواهد شد.
اصولا مسائل کیفری استرس و نگرانی خاص خود را برای افراد مرتبط به پرونده به همراه دارد. فکر زندان یا هر مجازات دیگری، فضای متفاوت و جدی دادگاه و صحبت با بازپرس، دادستان و قاضی توانایی دفاع در لحظه را از فرد سلب میکند.
شاید به همین دلیل باشد که اکثر افراد ترجیح میدهند از مصاحبت یک وکیل کیفری برخوردار شوند. کسی که به صفر تا صد قانون و روند پرونده تسلط دارد و کنار شما برای حق و حقوقتان میجنگد.
با شناخت ویژگیهای لازم در یک وکیل کیفری، سوالاتی که باید در جلسه مشاوره بپرسید، احکام قانونی که مشمول شما میشود و چشمانداز آیندهای که پیش روی شماست بعد از طرح شکایت، یک دید کلی از پرونده خود پیدا خواهید کرد.
وکیل کیفری کیست؟
وکیل کیفری همانطور که از نام آن پیداست به آن دسته از وکلایی اطلاق میشود که به طور تخصصی در امور کیفری اعم از انواع جرم و مجازات فعالیت میکنند.
جرم بنا بر تعریف قانونی هر رفتاری است که برای آن مجازات تعیین شده باشد. این رفتار میتواند مشمول عناوین مجرمانه سنگینی همچون قتل، تجاوز به عنف، محاربه و سرقت باشد یا از جرائم سبکتری مانند توهین و افترا تشکیل گردد.
وکیل کیفری برای تمامی مراحل اعم از دادسرا، دادگاه کیفری، حسب مورد دادگاه نظامی و حتی شکایت در سازمان تعزیرات حکومتی صلاحیت دارد.
وکیل کیفری یا وکیل مدافع کسی است که از موکل خود در دادگاه کیفری دفاع کند. گاهی ممکن است موکل متهم باشد و گاهی قربانی.
وکیل کیفری برای متهم از ابتدای مسیر کشف جرم، تعقیب متهم و سپس آغاز تحقیقات مقدماتی میبایست در کنار فرد بماند و او را از وضعیت لحظهای پرونده آگاه کند. در صورتی که متهم بیگناه باشد باید بتواند تمامی اتهامات علیه او را خنثی سازد.
به عنوان مثال، میتواند با جمعآوری شهادت شهود و ارائه اسناد در محضر دادسرا به هنگام تحقیقات ثابت کند که متهم، مجرم نیست.
در صورتی که موکل وکیل کیفری متهمی باشد که بنا بر تحقیقات دادسرا مجرم شناخته شده و علیه او کیفرخواست صادر شده است، وکیل باید در محضر دادگاه حاضر شده و تلاش کند با دفاع از موکل خود مجازات مناسبی را برای او تقاضا نماید.
با این تفسیر که موکل وی تا کجا مسئول است و از کجا به بعد جرم ارتکابی از گردن او برداشته شده و دیگری مسئول خواهد بود. این مورد بیشتر در حالت وجود معاون یا شریک جرم صورت میگیرد.
اصولا بنا بر قوانین عمومی مجازات اسلامی مجرمین بنا بر شرایطی نظیر همکاری با ضابطین دادگستری در هنگام تحقیقات و برخورداری از شرایط شخصی به خصوصی میتوانند به مجازات کمتری محکوم شوند.
یک وکیل مجرب کیفری با دقت در این زمینه میتواند مسیر دادرسی را به سمت و سویی سوق دهد که در نهایت موکلش به کمترین حالت مجازات بر حسب جرم صورت گرفته محکوم شود.
از سوی دیگر اگر قربانی برای خود وکیل کیفری اختیار کند، وظیفه این وکیل احقاق حقوق تضییع شده بزهدیده میباشد.
بسته به اینکه جرم صورت گرفته تا چه حد از حقوق قربانی را زیر پا گذاشته است، به عنوان مثال صرفا منجر به خسارت مالی شده یا بر اعتبار و حیثیت فرد لطمه وارد کرده و یا حتی موجب ضرب و جرح بدنی شده، تقاضای مجازات و جبران خسارت متفاوت میباشد.
توجه داشته باشید که در برخی شرایط جدای از اینکه مجرم باید به مجازات عمل خود برسد، میبایست خسارت مالی وارده بر بزهدیده را نیز جبران نماید. برای این کار وکیل کیفری باید هوشیار باشد که تا پایان ختم دادرسی فرصت دارد دادخواست مطالبه خسارت را به دادگاه تقدیم کند.
البته در مورد برخی جرائم به ویژه جرائم مالی الزام به جبران خسارت در کنار مجازات فرد محکوم شده به صورت یک جا در حکم قاضی قید خواهد شد.
اهمیت بهرهگیری از وکیل کیفری در مراحل مختلف دادرسی
مطابق با اصل ۳۵ قانون اساسی در همه دادگاهها طرفین دعوی حق دارند برای خود وکیل انتخاب نمایند و اگر توانایی انتخاب وکیل را نداشته باشند باید برای آنها امکانات تعیین وکیل فراهم گردد.
این اصل اشاره به لزوم برخورداری از وکیل برای تمامی طرفین حاضر در دادگاه را خاطرنشان میکند که به طریق اولی لزوم برخورداری از خدمات وکیل در دادگاه کیفری نیز در آن نهفته است.
ضمن آن که مطابق قانون آیین دادرسی در امور کیفری با احراز برخی شرایط برای متهم یا بزهدیده وکیل تعیین میشود. به بیان بهتر برخورداری از خدمات وکیل کیفری در دعاوی به حدی مهم است که قانون برای کسانی که وکیل ندارند نیز راهحلی پیشبینی کرده است.
به این نوع از وکیل، وکیل تسخیری میگویند که معادل آن را در دعاوی حقوقی وکیل معاضدتی قرار دادهاند.
اگر هر یک از متهم یا بزهدیده تمکن مالی لازم را برای گرفتن وکیل نداشته باشند، میتوانند با درخواست از دادگاه رسیدگیکننده به پرونده و پس از تحقیقات لازم در صورت احراز شرایط، از خدمات وکیل برخوردار شوند.
ضمن آن که در مواردی که در ذیل آمده است، اگر متهم وکیل کیفری نداشته باشد بدون درخواست وی نیز دادگاه اقدام به نصب وکیل مدافع خواهد کرد. این موضوع جز حقوق متهم است و پیش نیازی برای دادرسی عادلانه:
- اگر جرم ارتکابی در صلاحیت دادگاه کیفری یک قرار گیرد که مجازات آن سلب حیات، حبس ابد، قطع عضو، جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با یک سوم دیه با بیش از آن و در نهایت جرائم تعزیری با مجازات درجه ۴ و بالاتر باشد.
- در مورد مجرمین کودک و نوجوان در صورتی که پرونده آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک باشد یا مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از یک پنجم دیه کامل باشد و یا جرائم تعزیری با مجازات درجه ۶ به بالا، اگر ولی یا سرپرست قانونی طفل وکیلی تعیین نکنند یا وکیل حاضر نشود.
- و در نهایت برای جرائمی با مجازات سلب حیات یا حبس ابد که متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی وکیلی معرفی ننماید.
برخورداری از خدمات وکیل کیفری در همه مراحل رسیدگی کمک میکند که شما در جایگاه بزهدیده حقی را از دست ندهید و در جایگاه متهم به اشتباه محکوم نشوید.
وکیل کیفری صرفا برای حضور در دادگاه نیست بلکه حتی از نقطه شروع یعنی مشورت اولیه و سپس طرح شکایت یا مراجعه به کلانتری، بعدتر در محضر بازپرس دادسرا و صدور کیفرخواست نیز در کنار شما خواهد بود.
انواع تخصص وکیل کیفری
میتوان گفت ما به تعداد جرائم مندرج در قانون مجازات تخصص کیفری داریم. البته بهتر است بگوییم برخی جرائم به واسطه شباهتها و منشاهای یکسانی که دارند عموما در یک دسته تلقی میشوند.
به عنوان مثال جرائم مرتبط با مواد مخدر، قتل و صدمات بدنی، انواع سرقت و کلاهبرداری، جرائم رایانهای و جرائم مالی مثل اختلاس و رشوه هر کدام در یک گروه قرار میگیرد و وکیل کیفری هم حسب مورد در یکی از این گروهها خبرهتر است.
هر کدام از این جرائم جز مجازات خاص خود، شرایط خاصی هم برای وقوع دارند. به طوری که ممکن است یک عمل در حد شروع به جرم باقی بماند و مجازت خفیفتری دریافت کند. یا بر حسب تقسیم جرائم به مطلق و مقید با حصول یا عدم حصول نتیجه شرایط کاملا متفاوت شود.
وکیل شما باید همه این موارد را برایتان به زبانی عامیانهتر توضیح دهد و خاطر نشان کند که ذکر چه الفاظی در برابر مقام قضایی ممکن است مفید یا به ضرر فرد باشد. چه تاریخهایی قبل و بعد از جرم اهمیت دارد و پرونده شخصیت مجرم چگونه باید مورد استفاده قرار بگیرد.
پرونده شخصیت، مجموعه اطلاعاتی است که موازی با پرونده کیفری فرد تشکیل میشود و در آن اطلاعاتی نظیر وضعیت خانوادگی، تحصیلی، مالی و غیره که ممکن است در کشیده شدن مجرم به ورطه جرم نقش داشته، قید شده است.
با اینکه نمیتوان یک نظر کلی در مورد همه پروندههای کیفری داد اما حال و هوای هر پرونده نیاز به سنجیدن دارد. در جرائم خانوادگی باید مراقبت بیشتری نمود چرا که ممکن است وقوع جرمی در بستر خانواده مانند ضرب و شتم یا قتل، مواردی نظیر طلاق، حضانت و ارث را به دنبال داشته باشد.
پس نباید اجازه داد موکل به صرف ملاحظات خانوادگی از مجازات مجرم که از قضا به او نزدیک است بگذرد و از طرفی نباید این شکایت کیفری باعث تضییع حقوق او در امور دیگر باشد.
یکی از مسائل رایج در هر پروسه کیفری آشنایی با اصول و قواعد سازمان پزشکی قانونی است. وکیل کیفری باید از مزایای بهرهگیری از پزشکی قانونی و ارجاع به کارشناس در پرونده استفاده کند.
در بسیاری از جرائم زمان طلایی برای مراجعه به پزشکی قانونی قبل از حتی شکایت کردن وجود دارد. تا دی ان ای مجرم همچنان در بدن قربانی هست یا آثار ضرب و شتم هنوز قابل رویت است باید برای دریافت گواهی لازم به پزشکی قانونی مراجعه کرد. در نتیجه وکیل کیفری باید مراقب این مسائل نیز باشد.
ویژگیهای وکیل کیفری
وکیل کیفری به تبع وکیل بودنش باید از ویژگیهایی برخوردار باشد که برخی از آنها در گرو دانش و تحصیلات وی و برخی دیگر در گرو شخصیت و تجربهاش خواهد بود.
به طور کلی یک وکیل کیفری حاذق میبایست:
- فن بیان قوی برای شرح ماجرا و دفاع از موکلش در محضر دادگاه داشته باشد.
- حوزه کیفری خود را مشخص کند و تجربه بیشتری در یک حوزه کیفری به خصوص مانند سرقت و کلاهبرداری کسب کند.
- هر چند که شاید بسیاری با این مسئله موافق نباشند اما تحصیلات تکمیلی در حوزه حقوق جزا و کیفری میتواند به دانش وکیل اضافه نماید.
- علاوه بر دفاع جانانه در برابر دادگاه، وکیل کیفری باید از توانایی ارتباط با موکل خود را نیز داشته باشد تا بتواند مسائل حقوقی و کیفری و نثر سنگین قانون را به او تفهیم نماید.
- بهرهمندی از مهارتهای نوشتاری دقیق برای تنظیم انواع اوراق قضایی و ارائه آن بسیار نقش مهمی دارد.
وظایف وکیل کیفری
نکتهای که باید همواره به آن توجه داشته باشید این است که همیشه و همگان برای اعطای وکالت به وکیل کیفری مراجعه نمیکنند. به خصوص با بالا رفتن هزینههای زندگی، بسیاری از افراد میدانند که ممکن است از پس هزینه استخدام وکیل برنیایند.
بنابراین در وهله نخست مراجعه به وکیل چه کیفری و چه حقوقی برای مشورت اولیه و دریافت خدمات مشاوره است.
در جلسات مشاوره با وکیل کیفری، شما چه به عنوان بزهدیده و چه به عنوان متهم باید بر شرح دقیق ماجرا، اسناد و مدارکی که در دست دارید، معرفی شاهد و وضعیت رسیدگی بپردازید. یعنی اینکه پرونده شما در زمان مراجعه به وکیل در چه مرحلهای از رسیدگی قرار دارد.
حتی شاید هنوز طرح شکایتی صورت نگرفته باشد و شما برای اقدامات اولیه نیاز به مشاوره با وکیل کیفری داشته باشید. سوالاتی که ذهنتان را به خود درگیر کرده است را از قبل جایی بنویسید و همه آنها را از وکیل بپرسید.
در کنار افرادی که تمایل دارند تمامی کارهای اجرا و اداری و رفت و آمدهای لازم را به وکیل خود بسپارند، افرادی هم هستند که در جلسات مشاوره با وکیل کیفری شرکت میکنند و از او راهنمایی میخواهند تا خود کار اجرا را انجام دهند.
در هر صورت اولین و ابتداییترین وظیفه وکیل کیفری ارائه مشاوره جامع به مراجع خود میباشد. در همین مرحله وکیل و موکل میتوانند درباره هزینهها نیز با هم به توافق برسند.
در ادامه ممکن است موکل احساس کند به جز مشاوره، نیاز به تنظیم شکوائیه و لایحه نیز دارد. در این صورت از وکیل کیفری تقاضای تنظیم اوراق قضایی را مینماید.
همانطور که مستحضر هستید تنظیم انواع اوراق قضایی و در دعاوی کیفری شکوائیه و لایحه خود یک مهارت حقوقی و تخصصی است و ممکن است اگر به دست افراد عادی با دانش اندک و بدون تسلط بر متن قانون تنظیم شود، بسیاری از مطالبات جا بماند، مجازات مدنظر اعمال نشود و در بدترین حالت به دلیل وجود یکی از ایرادات قانونی شکوائیه رد شود.
پس تنظیم اوراق قضایی لازم یکی دیگر از خدماتی است که وکلا و کارشناسان حقوقی و کیفری ارائه میدهند و به نسبت هزینه بسیار کمتری را شامل میشود.
در نهایت با به توافق رسیدن وکیل و موکل، مسئله اعطای وکالت نیز پیش میآید. پروندههای کیفری از آن حیث که با آبرو و مال و مجازات سر و کار دارد، بسیار حساس و حیاتی هستند.
بسیاری از مجازاتها شامل سلب حیات، قطع عضو، پرداخت جریمههای مالی سنگین، شلاق و حبس میباشد. برای همین هم نباید بیگدار به آب زد. با سپردن صفر تا صد پرونده به وکیل کیفری مجرب بخش عظیمی از فشار و نگرانی از دوش شما برداشته خواهد شد.
بهترین وکیل کیفری در تهران
چرا اهمیت دارد که با بهترین وکیل یا وکلای هر شهر آشنا شویم؟ آیا بهترین وکیل کیفری در تهران، نمیتواند به پرونده کیفری ما در شیراز رسیدگی کند؟
واقعیت این است که با این وجود که قانون در همه کشور و برای همه یکسان است اما برخی رویههای قضایی، مهلتهای دادگاهی، تقسیمات شعبات دادگاه و دادسراها در هر استان و شهری اندک تفاوتی با دیگری دارد.
همچنین با توجه به ماده ۶ قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت دادگستری مصوب ۱۳۷۶ اگر وکلای دادگستری در محلی غیر از محل مجاز پروانه خود اقدام به تاسیس دفتر و تمرکز فعالیت نمایند، مشمول مجازات انتظامی وکلا خواهند شد.
پس بهتر است برای هر جایی که هستید از وکیل خبره همان محل یاری جویید.
برای آشنایی با بهترین وکیل کیفری تهران کافیست با بررسی لیست وکلای شکایت ۲۴ که هر کدام بیش از ده سال سابقه وکالت دارند و در این سالها رضایت مردمی را جلب کردهاند، وکیل خود را انتخاب کنید.
همچنین میتوانید از پشتیبانی شکایت ۲۴ برای معرفی وکیل و سایر سوالات خود استفاده کنید.
وکیل کیفری شکایت ۲۴
امروزه با بهرهوری از مزایای گسترش اینترنت و فضای مجازی، امکانات زیادی در اختیار موکلین قرار گرفته است تا با دسترسی به اطلاعات وکلا و متخصصین حقوقی، رزومه آنها، تجربه سایر مراجعین و دیگر موارد وکیل مورد نظر خود را انتخاب کنند.
شما میتوانید به شیوه سنتی یا با معرفی آشنایان وکیل کیفری را برای خود پیدا کنید. همچنین میتوانید با بهرهمندی از سامانههای حقوقی و فضای مجازی از بین وکلای کیفری موجود، فردی را که به نیازهای شما نزدیکتر است، برگزینید.
ارائه خدمات حقوقی نظیر مشاوره حقوقی حضوری، تلفنی، آنلاین و در بستر سایت و همچنین مشاوره حقوقی از طریق واتساپ به شما کمک میکند تا برای اعطای وکالت یا تنظیم اوراق قضایی بهتر تصمیم بگیرد.
همه انواع خدمات حقوقی و کیفری را میتوانید از شکایت ۲۴ دریافت کنید. ما در شکایت ۲۴ علاوه بر انتشار مقالات حقوقی و کیفری، با ارائه خدمات تخصصی در سریعترین بازه زمانی به موکلین خود تلاش میکنیم تا همواره کمکی موثر را به سرانجام برسانیم.