یکی از موضوعات مهمی که ممکن است در بسیاری از ادارات و از سوی کارکنان دولتی رخ دهد، رعایت نکردن حق و حقوق مراجعهکنندگان و برخوردهای خلاف شأن و نامناسب توسط کارکنان دولت یا مسئولین سازمانها با مردم است که در این میان بعضا پیش میآید که قوانین و مقررات و آییننامههای دولتی نیز از سوی ادارات دولتی رعایت نشده و حقوق بسیاری از مراجعه کنندگان پایمال میگردد.
سازمانهایی همچون سازمان تامین اجتماعی و وزارتخانههای مختلفی همچون نیرو و آموزش و پرورش و سایر نهادها و سازمانهای دولتی، اداراتی هستند که به دلیل ارتباط مستقیم با عموم شهروندان بیشترین شکایات مردمی از آنها گزارش شده است.
در بسیاری از مواقع، بسیاری از هموطنان، به علل متعددی از کارکرد یک دستگاه دولتی رضایت کامل را نداشته و این عدم رضایت از برخی شرایط به حدی میرسد که موجبات ضرر و زیان و ایراد خسارت به شخص را در پی داشته و برای مراجعهکنندگان، چارهای به جز طرح دعوی در مراجع ذیصلاح، باقی نمیگذارد.
از سالها قبل طرح تکریم عموم مردم و جلب رضایت ارباب رجوع در نظام اداری کشور به شدت مورد توجه قرار گرفت و ساز و کارهای مناسبی نیز برای جلوگیری از عملکرد نامناسب کارکنان و مسئولین ادارات دولتی وضع گردید و مراجعه کنندگان به نهادها دولتی و عمومی کشور، به آسانی توانستند حقوق خود را از نهادهای نظارتی و قانونی مطالبه نمایند.
اما پاسخ به سوالاتی همچون، مرجع رسیدگی به شکایت از ادارات دولتی کدام سازمان و مرجع قضایی است؟ و آیا میتوان به عنوان یک شخص حقیقی یا حقوقی از یک سازمان، نهاد و اداره دولتی شکایت کرد؟ موضوعاتی است که در این مقاله به بررسی دقیق آن خواهیم پرداخت.
شکایت از ادارات دولتی از طریق کدام مراجع قضایی یا اداری کشور به عمل میآید؟
تشخیص مرجع صالح جهت رسیدگی به شکایت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. زیرا در صورت بی توجه به این مقوله، ممکن است حقوق ارباب رجوع تضییع شده یا با از دست رفتن زمان و ورود ضررهای مالی به شخص، دیگر چندان جبران خسارت از سوی نهادهای و مراجع ذیربط موضوعیت نداشته باشد.
طرح شکایت از اداره دولتی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در صورت وقوع هرگونه تخلف در ادارات دولتی، سازمانهای ذیربط و مسئول مکلف به رسیدگی فوری به شکایت ارباب رجوع میباشند.
در قوانین دو مرجع برای ثبت شکایات از ادارات دولتی پیشبینی شده است که با توجه به نوع شکایت متضرر، باید به یکی از آنها مراجعه و شکایت خود را با رعایت تشریفات لازم مطرح نمود.
این دو مرجع طبق قانون به شرح ذیل میباشند:
- شکایت از طریق دیوان عدالت اداری
- شکایت از طریق سازمان بازرسی کل کشور
شکایت از طریق دیوان عدالت اداری
دیوان عدالت اداری، نهادی است که مستقیما زیر نظر قوه قضاییه تاسیس و اداره میگردد و به منظور رسیدگی به تظلمات، شکایات و اعتراضات عموم مردم نسبت به واحدها یا مامورین یا آییننامههای دولتی و با هدف احقاق حقوق آنان تشکیل گردیده است.
اختیارات دیوان عدالت اداری، محدود به مواردی است که در قانون تعیین گردیده است و این اختیارات شامل موارد زیر خواهد بود:
- رسیدگی به تظلمات، اعتراضات و شکایات اشخاص حقوقی یا حقیقی از تخلفات ادارات دولتی
- رسیدگی به شکایت و اعتراضات از تصمیمات و آراء قطعی هیاتهای بازرسی و کمیسیونها و دادگاههای اداری.
این کمیسیونها و هیاتهای بازرسی عبارتند از:
- هیاتهای حل اختلاف کارگر و کارفرما
- کمیسیونهای مالیاتی
- شورای کارگاه
- کمیسیون موضوع ماده ۱۰۰ قانون شهرداریها
- رسیدگی به شکایت از کارمندان دولتی
- کمیسیون موضوع ماده ۵۶ قانون حفاظت و بهره برداری از جنگلها و منابع طبیعی
- رسیدگی به شکایات قضات و مشمولین قانون استخدام کشوری
- رسیدگی به شکایات از سازمان تامین اجتماعی
- رسیدگی به شکایات از ادارات دولتی بابت مصوبات غیرقانونی
رسیدگی به آرای دادگاهها و تصمیمات مراجع قضایی، دادگستری و نظامی، دادگاههای انتظامی قضات دادگستری و شکایت از نیروهای مسلح در صلاحیت دیوان عدالت اداری قرار داده نشده است.
چگونه در دیوان عدالت اداری از یک اداره دولتی شکایت نماییم؟
در صورتی که یک شکایت اداری از دستگاه دولتی دارید، باید در بدو امر و قبل از طرح شکایت در دیوان، ابتدا از طریق همان دستگاه دولتی و از اداره یا معاونت بازرسی آن اداره، شکایت خود را مطرح و آن را به جد پیگیری نمایید.
البته این اقدامات نافی طرح شکایت از طریق دیوان عدالت اداری نخواهد بود. معاونت بازرسی اداره مربوطه موضوع شکایت شما را در دستور کار خود قرار داده و ضمن بررسی آن، در صورتی که تخلفاتی از سوی اداره مطبوع رخ داده باشد، مراتب را برای رفع آن به رییس اداره و واحد مذکور منعکس مینماید و شاکی را نیز برای پیگیری مجدد فراخوان خواهد کرد.
در غیر این صورت مراتب به شکایت کننده منعکس شده تا در صورتی که نیاز به اقدامات دیگری باشد از سوی خود او انجام شود.
روند طرح شکایت در دیوان عدالت به شرح زیر خواهد بود:
- شاکی یا همان خواهان، ابتدا باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در سطح کشور مراجعه نموده و دادخواست خود را به طرفیت اداره یا کارمند مربوطه تنظیم و ثبت نماید. در صورتی که از خدمات وکلای دادگستری برای طرح شکایت استفاده کنید، خود وکلا از طریق سامانه عدل ایران و با کد کاربری که دارند میتوانند شکایت شما را ثبت و به دیوان ارسال نمایند.
- پس از ثبت شکایت و ارسال آن به دیوان عدالت اداری، پرونده برای تعیین شعبه به رئیس شعبه اول یا معاون اجرایی وی ارسال شده و با توجه به الویتهای رسیدگی در دیوان، به یکی از شعبات دیوان ارسال خواهد شد.
- بعد از تعیین شعبه، پرونده با تمام منضمات به شعبه مربوطه ارسال خواهد شد.
- مدیر دفتر شعبه مرجوع الیه، بررسی لازم را به جهت شرایط و صحت دادخواست و نواقص آن انجام میدهد و اگر نقصی در دادخواست مربوطه مشاهده نماید با تعیین مهلت، از خواهان یا وکیل او تقاضای رفع آن را خواهد کرد.
- در صورتی که نقصی در دادخواست مشاهده نشود، مدیر دفتر پرونده را به رویت ریاست شعبه میرساند و در صورت دستور رییس شعبه، یک نسخه از دادخواست و ضمایم آن به خوانده ابلاغ خواهد شد.
- بعد از ارسال دادخواست و ضمائم آن برای خوانده دعوا که گفتیم ممکن است اداره دولتی یا از کارکنان آن اداره باشد، وی موظف است ظرف مهلت یک ماه از تاریخ ابلاغ دادخواست به او، پاسخ خود را به دیوان عدالت اداری ارسال نماید. البته عدم وصول پاسخ خوانده به دیوان، مانع از رسیدگی دیوان به موضوع طرح شده نخواهد بود.
- شعبه رسیدگی کننده پس از تحقیق و بررسی لازم در خصوص جوانپ پرونده، در صورت نیاز طرفین را دعوت و با حضور آنها به موضوع رسیدگی خواهد نمود. اما معمولا رسیدگی در دیوان بدون حضور طرفین دعوا انجام خواهد شد. پس از این بررسیها شعبه دیوان رای بدوی را صادر خواهد کرد.
- همانگونه که گفته شد، رسیدگی به شکایات در دیوان عدالت اداری، غیرترافی انجام خواهد شد. یعنی نیازی به حضور یک یا هر دو طرف دعوی نیست و رسیدگی با ارائه و تبادل لوایح انجام خواهد شد، مگر اینکه شعبه دیوان برخی توضیحات یک یا هر دو طرف پرونده را لازم و ضروری بداند و این توضیحات در مسیر رسیدگی موثر باشند.
- امکان تقاضای تجدید نظر از آرای شعب بدوی دیوان نیز ممکن خواهد بود.
رسیدگی در هیأت عمومی دیوان عدالت اداری
تقاضای ابطال مصوبات خلاف قانون ادارات دولتی نیز در هیأت عمومی دیوان و با تقدیم درخواست صورت میگیرد. در درخواست ارائه شده باید مشخصات و اقامتگاه درخواست کننده ذکر گردیده و به مشخصات مصوبه مورد اعتراض نیز اشاره گردد.
دلایل و جهات مورد اعتراض از حیث مغایرت مصوبه با شرع یا قانون اساسی یا سایر قوانین یا خروج از اختیارات مرجع تصویبکننده، باید در درخواست مربوطه به صورت واضح مطرح شود و در ادامه به امضاء یا اثر انگشت درخواست کننده نیز برسد.
سایر مقررات مربوط به تنظیم، ارسال و ثبت دادخواست، به استثناء ذینفع بودن درخواست کننده و پرداخت هزینه دادرسی، در درخواست ابطال مصوبه اداره دولتی نیز جاری است. این درخواستها توسط رئیس دیوان، به دفتر هیأت عمومی ارجاع خواهد شد.
شکایت از طریق سازمان بازرسی کل کشور
مطابق با ماده ۲ قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور، شکایات و اعلاماتی به این سازمان قابلیت رسیدگی را دارد که در مورد عملکرد مؤسسات و شرکتها و ارگانهای دولتی و یا شرکتها و مؤسسات عام المنفعه و سازمانهایی که تمام یا بخشی از سرمایه یا سهام آنها متعلق به دولت میباشد یا دولت به نحوی از انحاء بر آنها نظارت یا کمک مینماید، در صلاحیت این سازمان است.
لذا باید گفت، شکایاتی که رسیدگی به آنها در صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور است، به قرار ذیل میباشند:
- نقض قوانین و مقررات در ادارات دولتی
- عدم انجام وظیفه در ادارات دولتی در چارچوب قوانین و مقررات ادرات
- عدم پاسخگویی به ارباب رجوع یا ضعف در ارائه خدمات
- اطاله رسیدگی یا همان زمانبر کردن رسیدگی در ادارات دولتی
- تخریب و آسیب رساندن به منابع طبیعی و محیط زیست
- تضییع اموال عمومی و دولتی، وجود فساد اداری و دیگر تخلفات اداری
البته توجه داشته باشید که رسیدگی به موارد زیر، خارج از صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور است و این سازمان نمیتواند به این موضوعات ورود کند. این موضوعات عبارتند از:
- شکایت از دیوان عدالت اداری و سایر مراجع قضایی
- رسیدگی به شکایت از اشخاص حقوقی و حقیقی غیر دولتی مانند شرکتها و نهادهای غیر دولتی
- اعتراضات به آراء صادره از سوی مراجع غیر قضایی مانند شهرداریها، کمیسیونهای مالیاتی و هیاتهای حل اختلاف کارگری
- رسیدگی به تصمیمات شورای عالی انقلاب
- رسیدگی به تخلفات مطبوعاتی
- رسیدگی به شکایت از نحوه یا روند انتخابات مجلس، ریاست جمهوری، خبرگان و شوراهای شهر و روستا
- رسیدگی به تصمیمات شورای نگهبان و همچنین دیوان محاسبات کشور
چگونه در سازمان بازرسی کل کشور از یک اداره دولتی شکایت کنیم؟
برای ثبت شکایت از ادارات دولتی در سازمان بازرسی کل کشور باید مراحل زیر طی گردد:
- شاکی باید در بدو امر به سامانه اعلامی و رسیدگی به شکایات سازمان بازرسی کل کشور به آدرس اینترنتی ttps://shekayat.bazresi.ir مراجعه نموده و شکایت خود را در این سامانه ثبت نماید.
- برای این کار باید شرح کاملی از شکایت خود و اداره دولتی که از آن شکایت دارد را در قسمت مربوط به شکایات مردمی ثبت نماید.
- پیوست نمودن مستندات، مدارک و تمامی ادلهای که ادعای شما را در این شکایت ثابت خواهد کرد، ضروری خواهد بود. البته مسئولیت قانونی مطالب اظهار شده بر عهده خود شاکی خواهد بود.
- پس از ثبت شکایت در این سامانه،، یک کد پیگیری به تلفن همراه شما ارسال خواهد شد و توسط این کد پیگیری، شما در هر زمان قادر خواهید بود که از روند رسیدگی به شکایت خود آگاه گردید.
- در صورتی که مرجع مورد شکایت از یک مورد بیشتر باشد، شاکی موظف است که از هر کدام از مراجع مربوطه به صورت جداگانه شکایت کند.
- در صورتی که شکایتی توسط جمعی از اشخاص حقیقی در این سامانه مطرح شود، برای ثبت با عنوان شکایت، باید یک از این افراد به نمایندگی سایرین، مشخصات فردی و هویتی خود را در سامانه وارد نماید. در غیر اینصورت شکایت طرح شده صرفا به عنوان یک اعلامیه، مورد بررسی و رسیدگی قرار خواهد گرفت.
- در مورد شرکتهای حقوقی غیردولتی (خصوصی)، مدیرعامل شرکت یا فرد دیگری به عنوان نماینده شرکت مذکور، با ارائه مشخصات کامل خود، قادر خواهد بود شکایت را مطرح کرده تا مورد بررسی قرار گیرد.
- نتیجه اقدامات انجام شده و رسیدگی سازمان، به اطلاع شاکی هم میرسد و در صورتی که بررسی موضوع خارج از وظیفه سازمان باشد، شکواییه بایگانی خواهد شد و شاکی به مرجع صالح، هدایت میگردد. با تقاضای شاکی، ضمائم شکایت با اخذ رسید به او تحویل میگردد.
- در سازمان بازرسی کل کشور، به اعلاماتی که هویت اعلام کننده معلوم و مشخص نیست، ترتیب اثر داده نخواهد شد. مگر اینکه به طور مدلل و مستند حاوی نکات مهمی باشد، که در این شرایط سازمان بازرسی کل کشور، رسیدگی به آن را لازم و ضروری تشخیص دهد.
تفاوتهای سازمان بازرسی کل کشور و دیوان عدالت اداری در رسیدگی به شکایت از ادارات دولتی
با عنایت به وظایف و اختیارات هر دو نهاد ذکر شده، هر دو نهاد مجاز به رسیدگی به تظلمات، اعتراضات و شکایات اشخاص حقیقی یا حقوقی از اقدامات و تصمیمات واحدهای دولتی و ماموران این واحدها را در حدود وظایف خود دارند.
بنابراین صلاحیت یکی از آنها، صلاحیت نهاد دیگر را تضعیف یا نفی نخواهد کرد. با این حال باید گفت که تنها تفاوت دو سازمان نامبرده شده، در نحوه اعمال نظارت آنها است.
به طور مثال در صورتی که سازمان بازرسی کل کشور با انجام بازرسی، صدور پروانۀ ساخت یک ساختمان را مخالف مقررات و قوانین تشخیص دهد، مراتب را به مرجع ذیصلاح در قالب پیشنهاد اعلام خواهد، در صورتی که دیوان عدالت اداری در ماهیت پرونده ورود خواهد کرد و در قالب رای قضایی، اقدام به ابطال پروانه مینماید.
برای شکایت در دیوان عدالت چه مدارکی باید به همراه داشته باشم؟
همانگونه که قبلا نیز ذکر شد، برای طرح شکایت شما باید تمامی مدارک و مستنداتی را که از تخلفات ماموران یا ارگان های مربوطه در اختیار دارید، ارائه کنید و آنها را به همراه دادخواست، حتما ضمیمه پرونده نمایید.
توجه داشته باشید که بر اساس قانون، برای اثبات هر دعوایی از اقرار، شهادت، قسامه و سوگند می توان استفاده کرد هر چند علم و آگاهی قضات و کارشناسان رسیدگی کننده نیز در بسیاری از پروندهها بیتاثیر نیست.
البته انجام یک مشاوره خوب و متناسب با مسیر شکایت پیش بینی شده، می تواند استفاده از ادله و راهکار منطقی تری را برای شما مشخص نماید.
طرح و پیگیری شکایت از ادارات دولتی چقدر زمان میبرد؟
طرح شکایت از ادارات دولتی نیز با شیوههای اعلام شده، کمی زمانبر خواهد بود. با عنایت به حجم بالای شکایات مختلف مطرح شده در دیوان عدالت اداری و سازمان بازرسی کل کشور در سالیان گذشته، متاسفانه هم اکنون نیز شاهد ثبت این شکایات در سامانه ثنا هستیم، بنابراین باید گفت که تخمین زمان شروع و خاتمه طرح شکایت از ادارات دولتی در مراجع ذکر شده قابل پیشبینی دقیق نیست و نمیتوان زمان مشخصی را بیان کرد و ممکن است متناسب با موضوع شکایت و دلایل ارائه شده متفاوت باشد.
کارشناسان و وکلای شاغل در این حوزه، با تجربهای که در پیگیری و انجام پرونده های مختلف جرایم رایانهای و سایبری در پلیس فتا کسب نمودهاند، میتوانند بهترین و سریع ترین مسیر را برای شما انتخاب نمایند.
هزینههای طرح شکایت از ادارات دولتی به چه میزان است؟
طرح شکایت از ادارات دولتی در سازمان بازرسی کل کشور رایگان است و هیچ هزینهای از شاکی مطالبه نخواهد شد.
هزینه طرح شکایت از ادارات دولتی در دیوان عدالت اداری بابت طرح دادخواست مرحله بدوی 20 هزار تومان و بابت مرحله تجدید نظر 40 هزار تومان است.
این هزینه مطابق تعرفههای قانونی اعمال خواهد شد و برای همه افراد جامعه یکسان است و از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی از خواهان دریافت خواهد شد و بسته به ضمایم شکواییه شما، مبلغی نیز به آن افزوده خواهد شد.
البته کلیه هزینههای مذکور در فرض محکومیت اداره دولتی، قابل اخذ از محکومعلیه خواهد بود.
لازم به ذکر است در مجموع هزینههای دادرسی از مرحله ثبت شکایت تا صدور رای و هزینههای مرحله اجرا و همچنین تعرفههای حق الوکاله وکیل در صورت نیاز به استفاده از خدمات وکیل و هزینههای کارشناسی و هزینههای ثبت شکواییه، هر ساله توسط سازمان برنامه و بودجه اعلام می گردد.
برای اطلاع از تعرفه خدمات قضایی در سال 1401 میتوانید به قانون بودجه کشور مراجعه نمایید.
آیا برای تنظیم شکایت از ادارات دولتی، به استفاده از خدمات وکیل نیاز است؟
اگر میخواهید طرح شکایت شما با سرعت بیشتری پیش برود و به نتیجه مطلوبی در انتهای فرآیند آن برسید و حقوق از دست رفتهتان را به دست آورید، به شما توصیه میکنیم، حتما با یک وکیل مجرب شکایات اداری مشورت کنید.
از مهمترین مزایای استفاده از وکلا و مشاوران سامانه حقوقی شکایت 24: صرفه جویی در وقت و هزینه، رسیدن به نتیجه دلخواه و مطلوب در کمترین زمان ممکن، رهایی از رفت و آمدهای متوالی، چالش برانگیز، وقت گیر و استرس زا به دادگاه، تامین و حفظ حق و حقوق موکل در پروسه رسیدگی به شکایت از ادارات دولتی است.
ارائه خدمات تخصصی حقوقی و پشتیبانی از آن توسط سامانه حقوقی شکایت 24
اگر در خصوص تنظیم شکایت تخصصی نیاز به مشاوره حقوقی دارید یا قصد دارید تمام فرآیند احقاق حق خود را برعهده کارشناسان و وکلای متخصص قرار دهید، بهترین امکان برای شما استفاده از خدمات بسیار متنوع سامانه حقوقی شکایت 24 خواهد بود.
متاسفانه بیشتر افراد جامعه ما که با مشکل حقوقی مواجه میشوند، در ابتدا برای رفع معضل خود به وکیل دادگستری مراجعه نمیکنند و همین موضوع تبعات جبرانناپذیری را برایشان ایجاد خواهد کرد.
اخذ وکیل در مسایل مربوط به شکایات از نهادهای دولتی میتواند کمک شایان توجهی به شاکی پرونده نماید. اما اگر به علل مختلفی شاید امکان دسترسی شما به وکیل دادگستری وجود نداشته باشد که در این شرایط استفاده از خدمات مشاوره حقوقی میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد.
مشاوره حقوقی از جهات مختلفی میتواند مزیتهای بسیار زیادی برایتان داشته باشد که در کمترین حالت، اطلاعات حقوقی شما را در خصوص مورد مربوطه، افزایش خواهد داد.
همچنین مطالعه محتواهای حقوقی تنظیم شده از سوی وکلا و کارشناسان مجرب حقوقی در این سامانه، میتواند بسیاری از مشکلات حقوقی شما را نیز مرتفع نماید.
سامانه حقوقی شکایت 24 با بهرهمندی از کارشناسان و مشاوران حقوقی و وکلای مجرب و متخصص آماده خدمات رسانی در کلیه امور حقوقی، کیفری، خانواده، و سایر مسائل حقوقی است.
لازم بهذکر است که این سایت حقوقی علاوه بر ارائه مشاورههای حقوقی تخصصی، در زمینه تهیه و تنظیم انواع اوراق قضایی مثل شکواییه، دادخواست، لایحه دفاعیه، اظهارنامه و مانند آن نیز خدمات رسانی مینماید.
در هر صورت اگر به مشاوره حقوقی نیاز پیدا کردید و یا قصد تنظیم شکوائیه، دادخواست، و سایر اوراق قضایی را داشتید، قبل از هر اقدام حقوقی به سامانه شکایت 24 مراجعه کنید و از خدمات متنوع این سامانه بهرهمند شوید.
سوالات متداول
شکایت از ادارات دولتی از طریق کدام مراجع قضایی یا اداری کشور به عمل میآید؟
شکایت از ادارات دولتی صرفا از طریق دو مرجع یعنی دیوان عدالت اداری و سازمان بازرسی کل کشور به عمل میآید.
چه تفاوتهایی در نوع رسیدگی سازمان بازرسی کل کشور و دیوان عدالت اداری در رسیدگی به شکایت از ادارات دولتی، وجود دارد؟
با عنایت به وظایف و اختیارات هر دو نهاد، این دو سازمان مجاز به رسیدگی به شکایات اشخاص حقیقی یا حقوقی از اقدامات و تصمیمات واحدهای دولتی و ماموران آنها هستند.
بنابراین صلاحیت یکی از آنها، صلاحیت نهاد دیگر را تضعیف یا نفی نخواهد کرد. با این حال باید گفت که تنها تفاوت دو سازمان نامبرده شده، در نحوه اعمال نظارت آنها است.
سلام .هشت سال از ادارات دولتی راه شهر سازی بنیاد شاکی شدیم به علت بی مسئولیتی که نظارت درست روی ساختمان نکردن مثل مترو پل اخر فرو میریزه الانم ساختمان صدا داد گچ ساختمون ریخت که دنبال طریقه پیگیری از جایی شدم نمیدونم با اینکه رای دادگاه به ما داده شده اخر هم با دعوای زر گری ادارات واعتراض زدن روبرو شدیم .این ساختمونا خطر جانی صد درصد دارن که شرایط در پیام نمیشه گفت .خواستم بدونم برای سریع پیش رفتن چه کاری باید کرد هشت سال گذشته
چنانچه دیوان عدالت اداری برخلاف نسح صريح قانون عمل نکرد تکلیف شاکی که مورد ظلم قرار گرفته چیست آیا نهادی در داخل و خارج از کشور وجود دارد که به اینگونه ظلمها پاسخ گو باشد